divendres, 31 d’octubre del 2008

ALLIOLI DE CODONY


















Hi ha moltes receptes per fer allioli de codony, aquesta és la que faig jo , que és com el fa la meva mare des de sempre.

INGREDIENTS

1 Codony
1 Poma
1 Patata
3 Alls
1 Trosset de molla de pa remullada amb vinagre


PREPARACIÓ


Es bullen la patata, la poma i el codony tallats a trossos amb una culleradeta de sal.

Ho escorrem i ho aixafem bé.

Posem la patata, el codony i la poma aixafats juntament amb els alls i el pa remullat amb el vinagre, en un pot i hi anem afegin oli, mentre anem batint amb la batedora, fins que ens quedi ben lligat. Ho tastem per si fes falta afegir-hi sal o més alls.

És molt bo amb una torrada de pa i per acompanyar qualsevol tipus de carn.

PANELLETS



Aquesta tarda he fet panellets. Una mica més i no hi sóc a temps per tenir-los per la castanyada.!!


INGREDIENTS

1/2 k De farina d' ametlla
400 gr. de sucre
125 gr. de moniato cuit, ben aixafat en calent ( també pot ser patata).

pìnyons, xocolata, codonyat, coco ratllat...


PREPARACIÓ

Barregem aquests ingredients, primer en un bol i després sobre el marbre amb les mans, fins que quedi una pasta llisa, l' emboliquem amb film transparent i la deixarem a la nevera durant 1 o 2 dies.

PANELLETS DE PINYÓ

Agafem la pasta que volem fer servir per fer els panellets de pinyó i fem un rotlle, que tallarem a porcions força iguals i farem boletes, que pasarem per clara d' ou  i tot seguit l' arrebossem de pinyons. Ara podem pintar-los amb ou batut.

Els posem al forn, preescalfat  a uns 230 graus , durant 6 min.

PANELLETS DE CODONYAT

Estirem una part de masa de panellets amb un corró, hi posem el codonyat tallat a tires amples, l' emboliquem amb la masa , formant un rotlle , que tallem a porcions. Els pintem amb ou batut i ja els podem posar al forn.

PANELLETS DE XOCOLATA

Desfem una rajola de xocolata fondant  al bany Maria o al microones.
Fem boles amb la pasta de panellets, i les posem al forn, (230 graus, 6 minuts)
Quan es refredin,  pasem les boles per la xocolata desfeta i les posem una estona al congelador.

PANELLETS DE COCO

Barregem la pasta de panellets amb coco ratllat. Fem els panellets, els pintem amb ou batut i els enfornem
.



dilluns, 27 d’octubre del 2008

CODONYAT




Es l' època dels codonys i per tant, de fer codonyat. Jo l' he fet per utilitzar-lo a finals de setmana per fer els panellets de codonyat. Si se' n fa molta quantitat, es pot congelar.



INGREDIENTS



Codonys.
sucre ( per 1 kg. de codonys, 3/4 de kg. de sucre)



PREPARACIÓ

Rentem bé els codonys i els treiem el cor de dinntre. Els tallem a trossos no molt grans ( no cal pelar-los), i els posem en una olla amb el sucre a foc lent. Els remenem de tant en tant (sobretot quan el sucre encara no s' ha desfet) i els deixem que bullin una bona estona (tot depen del tipus de codony) fins que els codonys s' han desfet quasi per complet i la barreja ha adquirit un to vermellós (aquest codonyat que he fet jo i que veieu a la fotografia va estar al foc unes 3 h.). Ho acabem de triturar amb la batedora i ho posem en un motllo fins que es refredi.

Quan és fret, ja el podem desmotllar.

diumenge, 26 d’octubre del 2008

SANGRIA DE CAVA


INGREDIENTS


1 Copa de conyac ( de la mida de les de vi)

1 Copa de cointreau

1 Copa de xarop de grossella

1,5 l. De llimonada amb gas

1/2 l. De taronjada amb gas

1 Ampolla de cava brut

Sucre al gust (2 cull. està bé)

1 Taronja, 1 llimona

Altres fruites (opcional)


PREPARACIÓ


Es barreja el conyac, el cointreau, la grossella, el sucre i les fruites tallades a trossets (a la taronja i a la llimona n' extraiem el suc i li posem). Ho deixem reposar una estona i , en un recipient gran, hi afegim la llimonada, la taronjada i el cava. Ho tastem i rectifiquem de sucre.






diumenge, 19 d’octubre del 2008

LLENEGUES AMB PEIX


Ara que és l' època d' anar a buscar a bolets, penseu en aquesta recepta que és molt senzilla i el resultat és molt bo.


INGREDIENTS


6 trossos Peix blanc consistent ( rap, turbot, lloms de lluç, bacallà fresc... )

500 gr. de llenegues (o les que es tinguin)

1 ceba

1 pastanga

1 gra d' all i una mica de julivert.

1 ampolleta de crema de llet.

1/2 pastilla de caldo de peix.



PREPARACIÓ


Fregim les llenegues en oli d' oliva. No han d' estar molt fregides. Hi posem sal i quan ja estiguin , el julivert i l' all.


Fregim lleugerament el peix enfarinat i salat.


Triturem la ceba i la pastanaga i ho fregim en una cassola amb oli d' oliva. Afegim el peix i les llenegues, una mica d' aigua (un vas) i una mitat de pastilla de peix. Ho deixem bullir a foc lent durant 1/4 d' hora.


Per últim hi afegim la crema de llet. Rectifiquem de sal i hi posem una mica de pebre.




GALETES DE MANTEGA


INGREDIENTS


300 Gr. de farina

180 gr. de mantega

70 gr. de sucre

1 cullerada de café de sucre amb aroma de vainilla

1 ou ( i un altre per pintar les galetes)

1 pessic de sal

1/2 sobre de llevat


PREPARACIÓ


Es barreja la mantega una mica desfeta amb el sucre fins a obtenir una barreja espumosa.

Afegim l'ou i la resta d' ingredients, barregem fins aconseguir una pasta llisa, sense grumolls.

(és millor espolsar farina sobre el marbre i acabar de fer la barreja allà).


Amb ajuda del corró de cuina (si no en tenim cap, ho podem fer amb una ampolla neta), estirem la pasta fins a obtenir un gruix de mig centimetre.


Es talla la pasta amb un estri especial o amb un vas petit de cuina.

Per adornar-les, jo faig servir unes plantilles especials, però també és poden adornar fent ratlletes o formes amb una forquilla.

Una altra opció és adornar-les amb cireres confitades, trossets de xocolata, una mica de coco ratllat....


Les disposem en una plata untada amb mantega, les pintem amb ou batut i al forn a uns 180 -200 graus durant uns 20 minuts.

dimarts, 14 d’octubre del 2008

MELMELADA DE MÓRA



INGREDIENTS



Móres


El mateix pes de móres que de sucre


Suc de llimona (ex. per 1 kg. de mores i 1 kg de sucre, el suc de dues llimones)




PREPARACIÓ



Es renten bé les móres i es posen al foc amb la llimona i el sucre. Es cou a foc lent durant 1 hora. Es bat amb una batedora elèctrica, i ho tornem a posar al foc 5 min. més.


Aboquem la melmelada calenta en els pots de vidre i els tapem fort.



Si es vol preparar una melmelada sense llavors, hauríem de colar-la després de batre-la, abans de tornar-la a posar al foc.




Es bonísima amb formatge fresc.