Suposo que hi ha molta gent a qui no li agraden els cargols. Però a casa nostra n' hem menjat sempre. Jo recordo els que feia la meva tieta, que éren boníssims i el dia que tocava la cargolada, ens reuniem tota la família per menjar-los. Recordo l' olor de la sajolida, i altres herbes aromàtiques, quan es bullien els cargols. Ara els fa la meva mare, de la mateix manera i també boníssims i m' ha passat la recepta a mi, que també en faig i diuen, els que els han tastat, que també són molt bons.
Ara potser ja es una mica tard per trobar cargols, i diuen que al juliol no són gaire bons.De tota manera, les cargols sempre s' han de fer dejunar durant una setmana. Nosaltes anem congelant els que trobem , ja dejunats nets i bullits, i després els ajuntem tots per fer la cargolada.
També en vènen de congelats a " La sirena". Si els compreu d' aquests, igualment els haureu de bullir durant una hora i mitja i despres cuinar-los amb les carns, sinó quedarien massa durs.
Les quantitats d' aquesta recepta no sé ben bé per a quantes persones és, donçs fem els cargols que trobem, no els pesem. Hi he posat tres kg. per tenir una idea. I també hi podeu posar altres tipus de carns i embotits.
Un cop fets ,els podem congelar, si ens en sobren. A casa nostra aixó no sol passar i si en sobren ens els mengem l' endemà.
INGREDIENTS
Per rentar els cargols (si són frescos):
sal
vinagre
Per cuinar-los:
3 o 4 kg. de cargols
Herbes aromàtiques lligades juntes ( sajolida, farigola, una miqueta de romaní)
200 gr. de cansalada viada assecada
150 gr. de butifarra negra
150 gr. de tastet tendre (butifarra crua)
150 gr. de xoriç sec
150 gr. de pernil salat
Un tros de llangonissa seca tallada a talls petits
200 gr. de conill
200 gr. de costella de porc
1 ceba gran
3 o 4 alls
1 fulla de llorer
2 cullerades de tomaquet triturat
pebre vermell picant o 2 o 3 bitxos secs , molt petits ("cayena")
2 cullerades de farina
250 ml. d' aigua o brou
perbre negre, sal, oli d' oliva
PREPARACIÓ
Si els cargols són fresos els hem de rentar. Els posem en una galleda i els tirem vinagre i sal per damunt i una mica d' aigua d' aigua. Els anem canviant de galleda i d' aigua fins que siguin nets.
Preparem una olla gran al foc i quan bulli hi aboquem els cargols. Els deixem fins que torni a arrencar el bull. Els aboquem a la pica i els anem rentant i triant ( si n' hi ha algun que té la closca trencada, el traiem). Tornarem a posar una altra vegada l' olla amb aigua néta, el lligat d' herbes aromàtiques i sal. Abocarem els cargols i ho deixarem bullir durant 1 hora i 30 min. aproximadament.
En una cassola amb oli d' oliva fem coure totes les carns tallades ben petites (primer les crues i després l' embotit)
En una paella, fem un sofregit amb la ceba, els alls , el tomaquet i la fulla de llorer.Hi afegim l' aigua o el brou i 2 cullerades de farina. També hi afegim el pebre negre i el vermell o els bitxos. Ho deixem bullir uns minuts a foc lent.
Posem els cargols ja bullits en una cassola o bé olla gran i hi aboquem les carns amb l' oli que han deixat i el sofregit. Si veiem que hi falta aigua, n' hi afegim. Han de quedar una mica caldosos.
Els deixem bullir durant 1 hora i mitja o dues hores a foc lent . Els tastem per si hi falta pebre o sal.
Són més bons si es fan el dia abans.